Göz Altı Kamuflaj

Kişi için ciddi bir estetik ve sosyal algı problemi olan göz altı morluklarının tedavisi son derce önemlidir. Bu amaçla uygulanan tedaviler; 

Kozmetik Kapatıcılar

Mineral bazlı fondoten kapatıcıların kullanımı; bunlar kamuflaj amaçlı kullanılmakta. Ancak kullanımı sırasında renk seçimine dikkat edilmelidir. öneğin kırmızı bir göz altında yeşil bir baz fondeten daha etkin olacaktır.

Işığı dağıtan mikroiyonize mineral partiküller kullanılarak yine kamuflaj amaçlı kullanılabilir. Büyük partiküllü olanları yüzün volüm azalmış alanlarında uygulandığında dolgunluk etkisi yaratırken küçük partikül içerenleri yüzün çok çıkıntılı yerlerine uygulandığında bu etkiyi azaltmaktadır. Ayrıca içeriklerindeki minerallerin ışığı yansıtma güçleri değiştirilerek etkide değiştirilebilmektedir. Bunlar fondotenlere eklenerek kapatıcı etki daha fazla arttırılmaktadır. Bu amaçla; boron nitride, mika, naylon, polimetilmetakrilat, poliüretan, sericite, silika ve pudra kullanılmakta. 

Topikal ilaçlar

Hidrokinonlar; 5-7 hafta kullanımı ile iyi sonuçlar alınmaktadır ancak kızarıklık ve bazen beklenin tam tersine okronozis ile lekelenme gelişebilmektedir. Klinik sonuç için en az 3 ay kullanılmalı hatta 1 yıla kadar tedaviye devam edilmelidir. Trozinaz antogonisti olması ile melanin yapımını baskılamaktadır. % 2 konsantrasyonları etkin sonuçlar verirken yüsek konsantrasyonlarda yan etkiler artmaktadır. Son yıllarda hidrokinonlar yerine kojik asit ve arbutin kullanılmaya başlanmıştır. Arbutin bitkilerden elde edilmekte ve yapı olarak hidrokinonlara benzemektedir. Kojk asit ise bakıra bağlanarak melann sentezini bloke etmekte. 

Retinoik asitler; Uzun kullanımları ile etkin sonuçlar alınmaktadır. Etki mekanizması; 1-2 

  • Retinoik asitler derinin hızla dökülmesini sağlayarak – epidermal turnover artışı ile deride pigmentin atılmasını sağlamaktadır.
  • Melanositer aktiviteyi baskılamakta
  • Yeni kollajen sentezi ile dermiste kalınlaşma ile etki göstermekte. 

2% haloxidyl; chrysin, N-hydroxysuccinimide ve matrikines içermektedir. Bunlar deri tonusunu artırmakta deride bilirubinlerin atılımını sağlayarak pigmentasyonu azaltmaktadır.

Kafein topikal kullanımı damarlar üzerinde vazokonstrüksiyon-daraltma etkisinden kaynaklanmakta. Göz altı pigmentasyon ve ödemi azaltmakta.

Phytomenadione (phytokine); sentetik K vitaminidir.

Peptidler; son yıllarda etkinlikleri ile en fazla kullanılmaya başlanan ajanlar. Kozmetik amaçlı kullanılan pepetidleri; sinyal uyarıcı peptidler, enzimlerin baskılayan peptidler ve koruyucu peptidler olarak sınıflayabiliriz. Sinyal uyarıcı peptidlerden palmitoyl pentapeptide‑4 fibroblastları uyarmakta ve kollajen sentezini sağlamakta. 

Vitamin K; %1 formulleri özellikle retinol ile kombine kullanımında etkin sonuçlar alınmaktadır.

Vit C; magnesium ascorbyl phosphate en stabil formu ve deride kolajen yapımını arttırmakta ve melanin yapımını inhibe etmektedir.

Diğerleri; vitaminlerden E , azaleik asit, fitik asit, kojik asit, arbutin, biosome C, pidobezon, tiyoglikolik asit dir.


Topikallerin kombine uygulamaları;

  • 0.1% tretinoin gel, hidrokinon HQ %5 ve laktik asit LA %7 kombine kullanılmaktadır. İlk önce tretionin sadece lekelere uygulanmakta kuruduktan birkaç dakika sonra HQ-LA tüm yüze uygulanmaktadır. 2-8 hafta devam edilmektedir. Bu tedavi 4 hafta kesilerek % 5 hidrokinon – %7 askorbik asit ve steroid 4 hafta kullanılmaktadır.
  • 5% hidrokinonlar, 0.1% tretinoin ve 0.1% dexamethasone karışımı.
  • 2% phytonadione, 0.1% retinol, 0.1% vitamin C ve 0.1% vitamin E kombinasyonu jel olarak günde 2 defa kullanılmaktadır.


Kimyasal peelingler

TCAA ve glikolik asit en sık kullanılanlarıdır.

10% tiyoglikolik asit jel ile yapılan peelingler özellikle damarsal nedenli hiperpigmentasyonda son derece başarılıdır.


Lazer ve ışık uygulamaları

Intense Pulsed Light(IPL);

Alt göz kapakları hiperpigmentasyon ve damarsal yapılar için kullanılmaktadır.


Q swiched lazerler;

Deride aşırı pigmentasyona neden olan melaninin azlatılması amacı ile bu lazerler kullanılmaktadır. Q-switched ruby (694-nm) lazer, Q-switched alexandrite (755-nm) lazer ve Q-switched Nd:YAG (1,064-nm) lazerler gibi.
Son yıllarda pico saniyeler ile çalışan yeni Q swiched alexandrite lazerler kullanılmaktadır.

Merkezimizde DEKA laser Duolite QS Q swiched KTP ve ND YAG lazer kullanılmaktadır.


Pulse Dye Laser(PDL);

Damarsal yapılar için kullanılmaktadır.


Nd: Yag Lazerler;

1064 nm Nd:YAG özellikle geniş çaplı ve derin yerleşimli yüzdeki damarsal yapılarda etkin sonuçlar vermektedir. Koyu tenlilerde güvenli kullanım özelliği nedeni ile pigmentasyon artışınında birlikte olduğu göz altı morluklarında damarsal yapılarda bu lazeri diğerlerine göre ilk tercih yapmaktadır. 1-2 ay ara ile uygulamalar yapılmaktadır. Üst ve alt göz kapaklarında rahatlıkla etkin sonuçları ile kullanılmaktadır.

Hemen Randevu Al

Salonumuzdan 7 gün 24 saat boyunca web sitemiz üzerinden randevu alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aşağıdaki formu doldurup bize göndermek.